Logo OefentherapeutCesartherapie Eikelenboom Doorn

Wat is chronische pijn?

Pijn is een waarschuwing van het lichaam.
Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig.
Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 6 weken blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is.

Gevolgen van chronische pijn:

De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Pijnklachten

Behandeling:

Na een uitgebreide intake stel je samen met de therapeut haalbare doelen op. Belangrijk is dat je zelf bewust wordt van je eigen mogelijkheden. En dat je leert wat je zelf kunt veranderen om er beter van te worden. Dat je het vertrouwen in je eigen lichaam weer hervind, zodat je de dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Activiteiten zoals werk, sport en bezigheden met familie en vrienden. Dat je zelf– en niet je pijn – uiteindelijk weer je leven bepaalt.

De praktijkhouder Elies Eikelenboom is aangesloten bij het landelijk Netwerk Chronische Pijn.

Voor meer informatie zie: https://netwerkchronischepijn.nl/home/

Filmpje over chronische pijn op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=9pFdTCLjEZo